1. AUTÒNOM
|
1. OBLIGACIONS FISCALS
1.1 IRPF
a) Declaració de l'IRPF
Els autònoms tenen l'obligació anual de tributar en la declaració de l'IRPF pels rendiments de les activitats econòmiques o professionals.
Els rendiments obtinguts poden determinar-se mitjançant algun d'aquests mètodes, depenent de l'activitat i el volum.
>> Estimació directa simplificada: Es tributa per la diferència entre els ingressos i les despeses reals. La Llei permet deduïr-se un 5% sobre el rendiment net com a despeses de difícil justificació.
>> Estimació objectiva (mòduls): El rendiment es determina aplicant uns índexs, signes i mòduls sense tenir en compte el benefici real. És un règim voluntari només aplicable a determinades activitats.
b) Retencions
Els autònoms que es dediquin a activitats empresarials (per exemple, lampistes) han d'emetre la factura sense retenció. Pel contrari, els autònoms que desenvolupin activitats professionals (advocats, traductors, assessors, etc.) han d'emetre la factura amb una retenció sempre que el destinatari sigui un altre autònom o una empresa. Fins el 31 d'agost de 2012, aquesta retenció era del 15%. Des del 1 de setembre de 2012 fins el 31 de desembre de 2013 és del 21% i a partir de l'1 de gener de 2014 serà del 19%. Aquest tipus de retenció és, a partir de l'1 de setembre de 2012, del 9% en el cas dels empresaris que es trobin el l'any d'inici de la seva activitat o en els 2 següents.
Els autònoms que estiguin en mòduls que realitzin determinades activitats (no totes) hauran d'emetre les factures amb una retenció de l'1% sempre que el destinatari de les factures sigui un altre autònom o una empresa.
c) Pagaments a compte
L'obligació d'efectuar pagaments a compte de la declaració de l'IRPF afecta a tots els autònoms, amb independència del mètode de determinació dels rendiments.
Els autònoms tenen l'obligació d'efectuar quatre pagaments trimestrals:
>> Activitats empresarials i professionals en estimació directa: 20% sobre el rendiment net. Els contribuents que desenvolupin una activitat professional no caldrà que efectuïn pagaments fraccionats si més del 70% dels seus ingressos han estats sotmesos a retenció (model 130) (*)
>> Activitats en estimació objectiva: Entre un 2% i un 4% sobre el rendiment resultant de l'aplicació dels mòduls (model 131) (*)
(*)L'Ordre Ministerial EHA/580/2009, ha aprovat els nous models 130 i 131 per l'autoliquidació dels pagaments fraccionats a compte de l'IRPF corresponents, respectivament, a activitats econòmiques en estimació directe i estimació objectiva. En aquests models s'incorpora la deducció derivada de la circumstancia de destinar quantitats al pagament de préstecs per l'adquisició o rehabilitació de l'habitatge habitual, la qual incideix en el càlcul de l'import dels pagaments fraccionats.
1.2 IVA
>> Els professionals i els empresaris que no estiguin en mòduls tributaran pel règim general i hauran de presentar i ingressar trimestralment l'IVA (model 300). Alhora i juntament amb el quart trimestre cal presentar un resum anual d'IVA a nivell informatiu (modelo 390).
>> Els empresaris que estiguin en mòduls tributaran pel règim simplificat, el qual suposa calcular l'IVA repercutit mitjançant uns mòduls que es fixen per a cada activitat. L'autònom que estigui en mòduls haurà de liquidar i en el seu cas ingressar l'IVA trimestralment (model 310-370), així com presentar un resum anual juntament amb el quart trimestre (model 311-371).
En ambdós casos, si les declaracions són negatives durant els primers tres trimestres es podrà anar compensant el saldo i si al quart trimestre el resultat de la declaració continua essent negatiu es podrà o bé sol·licitar la devolució o bé compensar aquest saldo amb el del primer trimestre de l'exercici següent.
Només en el cas dels professionals i els empresaris que no estiguin en mòduls, s'estableix l'opció de sol·licitar de forma mensual la devolució de l'IVA (model 303) prèvia inscripció al registre de devolució mensual, mitjançant declaració censal. Aquesta opció obliga a la presentació del model 340, declaració informativa dels llibres registres d'IVA.
>> Els autònoms que tinguin la consideració de comerciants minoristes (tant si tributen en mòduls com en estimació directa) tributaran pel règim del recàrrec d'equivalència. No hauran d'efectuar cap ingrés en concepte d'IVA a Hisenda però els seus proveïdors els carregaran a la factura, a part de l'IVA ordinari, els següents recàrrecs:
o Articles al tipus general del 21%: recàrrec del 5,2%.
o Articles al tipus reduït del 10%: recàrrec de l'1,2%.
o Articles al tipus super reduït del 4%: recàrrec del 0,5%.
o Tabac: recàrrec del 1,75%.
1.3 Obligacions de subministrar informació
Les persones físiques que realitzin una activitat econòmica tenen l'obligació de subministrar a l'Administració Tributaria determinades informacions relatives a les seves operacions. Aquestes obligacions d'informació poden variar en funció de l'activitat desenvolupada pel subjecte passiu.
A continuació detallem dos de les més habituals:
>> Declaració anual d'operacions amb terceres persones (model 347)
Han de presentar el model 347, en general, totes aquelles persones físiques, que desenvolupin activitats empresarials o professionals, sempre i quan hagin realitzat operacions que, en conjunt, respecte d'una altre persona o entitat, sigui quina sigui la seva naturalesa o caràcter, hagin superat la xifra de 3.005,06 euros durant l'any natural al que faci referència la declaració.
A partir de la declaració corresponent a l'exercici 2011 la informació sobre les operacions realitzades es presentarà desglossada per trimestres.
El model 347 corresponent a l'exercici 2012 i següents s'haurà de presentar durant el mes de febrer de l'any següent, en relació a les operacions que corresponguin a l'any natural immediatament anterior.
No estan obligats a presentar la declaració els obligats tributaris que hagin d'informar, a través del model 340, sobre les operacions incloses en els llibres registre.
>> Declaració recapitulativa d'operacions intracomunitaries (model 349)
Hauran de presentar el model 349 els subjectes passius que realitzin operacions intracomunitaries. Fins a 31/12/2009 únicament s'incloïen les entregues i adquisicions intracomunitaries de mercaderies. A partir del 01/01/2010 també s'han d'incloure les compres i vendes de serveis intracomunitaris.
A partir del 01/01/2012 aquest model s'haurà de presentar amb periodicitat mensual si el volum d'entregues i prestacions de serveis de caràcter intracomunitari realitzades durant el trimestre de referència o en cada un dels quatre trimestres naturals anteriors, supera els 50.000 euros.
En el cas en que les entregues de béns i les prestacions de serveis realitzades durant l'any anterior no siguin superiors a 35.000 euros i l'import total de les entregues intracomunitàries, que no siguin mitjans de transport nous, no sigui superior a 15.000 euros, el Ministeri d'Economia i Hisenda podrà autoritzar a presentar una declaració recapitulativa que es refereixi a l'any natural.
2. OBLIGACIONS COMPTABLES
Llibres obligatoris | Llibre registre de factures emeses | llibre registre de factures rebudes | llibre registre de béns d'inversió | Provisió de fons | Règim / Modalitat | Estimació directa simplificada | | | | | Activitat empresarial mercantil | Si | Si | Si | No | Professionals | Si | Si | Si | No | Estimació objectiva | No | No | Si(*) | No |
(*) Només en el cas es que es dedueixin les amortitzacions
Els autònoms que tributin en estimació objectiva hauran de conservar les factures emeses i les rebudes així com els justificants dels mòduls aplicats.
1.-En aquest document no es té en compte el règim especial aplicable a les activitats agrícoles, ramaderes i forestals ni tampoc el règim en estimació directa no simplificada (a partir de 600.000 euros de facturació).
|
|
2. SOCIETAT CIVIL
|
1. OBLIGACIONS FISCALS
1.1 IRPF
a) Declaració de l'IRPF
Els socis d'una societat civil tenen l'obligació d'imputar-se el benefici obtingut per la societat civil en la part en que hi participin. Aquest benefici s'ha d'incloure en la declaració d'IRPF com a rendiment d'activitats econòmiques o professionals.
Alhora, els rendiments obtinguts per la societat civil poden determinar-se mitjançant algun d'aquests mètodes, depenent de l'activitat i el volum.
>> Estimació directa simplificada: Es tributa per la diferència entre els ingressos i les despeses reals. La Llei permet deduïr-se un 5% sobre el rendiment net com a despeses de difícil justificació.
>> Estimació objectiva (mòduls): El rendiment es determina aplicant un índexs, signes i mòduls sense tenir en compte el benefici real. És un règim voluntari només aplicable a determinades activitats.
b) Retencions
Les societats civils que es dediquin a activitats empresarials (per exemple, lampisteria) han d'emetre la factura sense retenció. Pel contrari, les societats civils que desenvolupin activitats professionals (advocats, traductors, assessors, etc.) han d'emetre la factura amb una retenció sempre que el destinatari de la factura sigui un altre autònom o una empresa. Fins a 31.8.2012 aquesta retenció era del 15%. Des del 1 de setembre de 2012 fins el 31 de desembre de 2013 és del 21% i a partir de l'1 de gener de 2014 serà del 19%. Aquest tipus de retenció és, a partir de l'1 de setembre de 2012, del 9% en el cas de les societats que es trobin el l'any d'inici de la seva activitat o en els 2 següents.
Les societats civils que determinin el seu resultat mitjançant l'aplicació de mòduls que realitzin determinades activitats (no totes) hauran d'emetre les factures amb una retenció de l'1% sempre que el destinatari de les factures sigui un altre autònom o una empresa.
c) Pagaments a compte
L'obligació d'efectuar pagaments a compte de la declaració de l'IRPF afecta als socis de la societat civil (no a la mateixa societat civil), amb independència del mètode de determinació dels rendiments.
Els socis de societats civils tenen l'obligació d'efectuar quatre pagaments trimestrals:
>> Activitats empresarials i professionals en estimació directa: 20% sobre el rendiment net. Els contribuents que desenvolupin una activitat professional no caldrà que efectuïn pagaments fraccionats si més del 70% dels seus ingressos han estats sotmesos a retenció (model 130).
>> Activitats en estimació objectiva: Entre un 2% i un 4% sobre el rendiment resultant de l'aplicació dels mòduls (model 131).
1.2 IVA
>> Les societats civils que desenvolupin activitats professionals i les que desenvolupin activitats empresarials però no tributin en mòduls tributaran pel règim general i hauran de presentar i ingressar trimestralment l'IVA (model 303). Alhora i juntament amb el quart trimestre cal presentar un resum anual d'IVA a nivell informatiu (model 390).
>> Les societats civils que estiguin en mòduls tributaran pel règim simplificat, el qual suposa calcular l'IVA repercutit mitjançant uns mòduls que es fixen per a cada activitat. La societat civil que estigui en mòduls haurà de liquidar i en el seu cas ingressar l'IVA trimestralment (model 310-370), així com la presentar un resum anual juntament amb el quart trimestre (model 311-371).
En ambdós casos, si les declaracions són negatives durant els primers tres trimestres es podrà anar compensant el saldo i si al quart trimestre el resultat de la declaració continua essent negatiu es podrà o bé sol·licitar la devolució o bé compensar aquest saldo amb el del primer trimestre de l'exercici següent.
Només en el cas de les societats civils que no estiguin en mòduls, s'estableix l'opció de sol·licitar de forma mensual la devolució de l'IVA prèvia inscripció al registre de devolució mensual, mitjançant declaració censal. Aquesta opció obliga a la presentació del model 340, declaració informativa dels llibres registres d'IVA.
>> Les societats civils que tinguin la consideració de comerciants minoristes (tant si tributen en mòduls com en estimació directa) tributaran pel règim del recàrrec d'equivalència. No hauran d'efectuar cap ingrés en concepte d'IVA a Hisenda però els seus proveïdors els hi carregaran en la factura, a part de l'IVA ordinari el següent recàrrec:
o Articles al tipus general del 21%: recàrrec del 5,2%
o Articles al tipus reduït del 10%: recàrrec de l'1,2%
o Articles al tipus super reduït del 4%: recàrrec del 0,5%
o Tabac: recàrrec del 1,75%
1.3 Obligacions de subministrar informació
Les societats civils que realitzin una activitat econòmica tenen l'obligació de subministrar a l'Administració Tributaria determinades informacions relatives a les seves operacions econòmiques. Aquestes obligacions d'informació poden variar en funció de l'activitat desenvolupada essent dos les més habituals:
>> Declaració anual d'operacions amb terceres persones (model 347)
Han de presentar el model 347, en general, totes les societats civils, que desenvolupin activitats empresarials o professionals, sempre i quan hagin realitzat operacions que, en conjunt, respecte d'una altre persona o entitat, sigui quina sigui la seva naturalesa o caràcter, hagin superat la xifra de 3.005,06 euros durant l'any natural al que faci referència la declaració.
El model 347 corresponent a l'exercici 2012 i següents s'haurà de presentar durant el mes de febrer de l'any següent, en relació a les operacions que corresponguin a l'any natural immediatament anterior.
No estan obligats a presentar la declaració els obligats tributaris que hagin d'informar, a través del model 340, sobre les operacions incloses en els llibres registre.
>> Declaració recapitulativa d'operacions intracomunitaries (model 349)
Hauran de presentar el model 349 els subjectes passius que realitzin operacions intracomunitaries. Fins a 31/12/2009 únicament s'incloïen les entregues i adquisicions intracomunitaries de mercaderies. A partir del 01/01/2010 també s'han d'incloure les compres i vendes de serveis intracomunitaris.
A partir del 01/01/2012 aquest model s'haurà de presentar amb periodicitat mensual si el volum d'entregues i prestacions de serveis de caràcter intracomunitari realitzades durant el trimestre de referència o en cada un dels quatre trimestres naturals anteriors, supera els 50.000 euros.
En el cas que les entregues de béns i les prestacions de serveis realitzades durant l'any anterior no siguin superiors a 35.000 euros i l'import total de les entregues intracomunitaries, que no siguin mitjans de transport nous, no sigui superior a 15.000 euros el Ministeri d'Economia i Hisenda podrà autoritzar a presentar una declaració recapitulativa que es refereixi a l'any natural.
2. OBLIGACIONS COMPTABLES
Llibres obligatoris | Llibre registre de factures emeses | llibre registre de factures rebudes | llibre registre de béns d'inversió | Provisió de fons | Règim / Modalitat | Directa: Modalitat simplificada | | | | | Activitat empresarial mercantil | Si | Si | Si | No | Professionals | Si | Si | Si | Si | Estimació objectiva | No | No | Si(*) | No |
(*) Només en el cas es que es dedueixin les amortitzacions
Les societats civils que tributin en estimació objectiva hauran de conservar les factures emeses i les rebudes així com els justificants dels mòduls aplicats.
2.-En aquest document no es té en compte el règim especial aplicable a les activitats agrícoles, ramaderes i forestals ni tampoc el règim en estimació directa no simplificada (a partir de 600.000 euros de facturació).
|
|
3. SOCIETAT LIMITADA
|
1. OBLIGACIONS FISCALS
1.1 Impost sobre Societats
a) Declaració de l'Impost sobre Societats (*)
>> Pimes (societats amb una facturació inferior a 10 milions d'euros): Tributen en un 25% sobre els primers 300.000 euros de benefici i un 30% sobre l'excés.
>> Exclusivament pels períodes impositius iniciats en els anys 2009 a 2012, les empreses que tinguin una xifra de negocis inferior a 5 milions d'euros, una plantilla mitjana inferior a 25 treballadors i que mantinguin o incrementin la plantilla mitjana dels 12 mesos anteriors al inici del primer període impositiu que comenci a partir de l'1 de gener de 2009, podran reduir en 5 punts el tipus de gravamen, i per tant, tributar al 20% per la base imposable compresa entre 0 i 300.000 euros i al 25% per la resta.
>> Grans empreses (societats amb una facturació superior a 10 milions d'euros): Tributen en un 30% sobre el benefici obtingut.
Cal indicar que si els socis reben un sou de la societat o dividends, hauran d'integrar aquests rendiments a la seva declaració de l'IRPF i tributar pels mateixos.
b) Pagaments fraccionats a compte de l'Impost sobre Societats
Les societats limitades han de realitzar durant l'exercici corrent tres pagaments fraccionats: 1r pagament (1-20 abril), 2n pagament (1-20 octubre) i 3r pagament (1-20 desembre).
>> Empreses amb facturació inferior a 6 milions d'euros: El pagament fraccionat és un 18% de la quota líquida de l'últim impost presentat.
>> Empreses amb una facturació superior a 6 milions d'euros: El 21% sobre el benefici obtingut en els tres, nou i onze mesos.
Addicionalment, cal tenir en compte que, per els períodes impositius iniciats els anys 2011, 2012 i 2013 s'estableixen els següents tipus per aquelles empreses amb una xifra de negocis dels 12 mesos anteriors superior a 6.010.121,04 euros:
(quadre)
Nota: Aquests tipus corresponen a empreses que tributin al tipus general del 30%. Per aquelles empreses amb tipus de tributació diferents, els percentatges a aplicar s'obtenen de multiplicar aquest tipus per 5/7, 8/10 i 9/10, respectivament per cada un dels trams de facturació del quadre anterior.
c) Retencions
Les societats limitades emeten les seves factures sense retenció.
(*)L'Ordre Ministerial EHA/1375/2009, BOE 30-5-2009, ha aprovat els mètodes de declaracions per els períodes impositius iniciats a partir de 1-1-2008 de l'Impost sobre Societats. S'unifiquen en un sol model (model 200) les declaracions de l'Impost sobre Societats a presentar per part de les PIMES i les Grans Empreses. S'elimina el model 201 simplificat per PIMES.
1.2 IVA
>> Empreses amb facturació inferior a 6 milions d'euros: Han de presentar i ingressar l'IVA trimestralment (model 303) i un resum anual juntament amb el quart trimestre (model 390).
>> Empreses amb una facturació superior a 6 milions d'euros: Han de presentar i ingressar l'IVA mensualment (model 303) i un resum anual juntament amb la declaració corresponent al mes de desembre (model 392).
Si les declaracions són negatives durant els primers tres trimestres es podrà anar compensant el saldo i si al quart trimestre el resultat de la declaració continua sent negatiu es podrà o bé sol·licitar la devolució o bé compensar aquest saldo amb el del primer trimestre de l'exercici següent.
Així mateix, s'estableix l'opció de sol·licitar de forma mensual la devolució de l'IVA prèvia inscripció al registre de devolució mensual, mitjançant declaració censal. Aquesta opció obliga a la presentació del model 340, declaració informativa dels llibres registres d'IVA.
1.3 Obligacions de subministrar informació
Les persones jurídiques que realitzin una activitat econòmica tenen l'obligació de subministrar a l'Administració Tributaria determinades informacions relatives a les seves operacions econòmiques. Aquestes obligacions d'informació poden variar en funció de l'activitat desenvolupada, essent dos les més habituals:
>> Declaració anual d'operacions amb terceres persones (model 347)
Han de presentar el model 347, en general, totes les persones jurídiques, de naturalesa pública o privada, que desenvolupin activitats empresarials o professionals, sempre i quan hagin realitzat operacions que, en conjunt, respecte d'una altre persona o entitat, sigui quina sigui la seva naturalesa o caràcter, hagin superat la xifra de 3.005,06 euros durant l'any natural al que faci referència la declaració.
El model 347 corresponent a l'exercici 2012 i següents s'haurà de presentar durant el mes de febrer de l'any següent, en relació a les operacions que corresponguin a l'any natural immediatament anterior. La informació haurà d'estar desglossada per trimestres.
No estan obligats a presentar la declaració els obligats tributaris que hagin d'informar, a través del model 340, sobre les operacions incloses en els llibres registre.
>> Declaració recapitulativa d'operacions intracomunitaries (model 349)
Hauran de presentar el model 349 els subjectes passius que realitzin operacions intracomunitaries. Fins a 31/12/2009 únicament s'incloïen les entregues i adquisicions intracomunitaries de mercaderies. A partir del 01/01/2010 també s'han d'incloure les compres i vendes de serveis intracomunitaris.
A partir del 01/01/2012 aquest model s'haurà de presentar amb periodicitat mensual si el volum d'entregues i prestacions de serveis de caràcter intracomunitari realitzades durant el trimestre de referència o en cada un dels quatre trimestres naturals anteriors, supera els 50.000 euros.
En el cas que les entregues de béns i les prestacions de serveis realitzades durant l'any anterior no siguin superiors a 35.000 euros i l'import total de les entregues intracomunitaries, que no siguin mitjans de transport nous, no sigui superior a 15.000 euros el Ministeri d'Economia i Hisenda podrà autoritzar a presentar una declaració recapitulativa que es refereixi a l'any natural.
2.OBLIGACIONS COMPTABLES
- Llibre Registre de factures emeses
- Llibre Registre de factures rebudes
- Llibre Registre de béns d'inversió
- Formulació i presentació anual al Registre Mercantil dels Comptes Anuals que estan formats per:
o Balanç
o Compte de pèrdues i guanys
o L'estat de canvi en el patrimoni net
o L'estat de fluxos d'efectiu
o Memòria
Cal indicar que per les empreses que compleixin uns determinats paràmetres (volum de facturació, nombre de treballadors, etc.) la normativa preveu un Pla General Comptable per a Pimes i per a microempreses on les obligacions comptables són una mica més reduïdes.
|
|
4. Altres aspectes fiscals
|
1. AJORNAMENT I FRACCIONAMENT DEL PAGAMENT
Els deutes tributaris poden ajornar-se o fraccionar-se prèvia sol·licitud per part de l'obligat tributari , quan la seva situació econòmico-financera li impedeixi, de manera transitòria, efectuar el pagament en el termini establert, fet que exigeix capacitat de generació de recursos durant el temps de duració de l'ajornament.
L'ajornament implica un diferiment del pagament total del deute en qüestió, produint-se una ampliació del termini en el que el mateix podrà fer-se efectiu vàlidament.
El fraccionament implica la divisió temporal de l'ingrés del deute, que així mateix queda diferit, havent-se de realitzar cada pagament parcial en la data establerta.
Des de l'1-5-2009 no s'exigeixen garanties per les sol·licituds d'ajornament i fraccionament de pagament dels deutes gestionats per l'AEAT quan l'import en conjunt sigui inferior a 18.000 euros.
L'Ordre EHA/1658/2009 estableix l'obligació de domiciliar el pagament dels ajornaments i fraccionaments que es presentin a l'AEAT a partir del dia 1-1-2010.
Des del 19-6-2009 no s'exigeixen garanties per les sol·licituds d'ajornament i fraccionament del pagament de deutes derivades de tributs cedits a les Comunitats Autònomes, quan els hi corresponguin a aquestes, sempre que l'import en conjunt no excedeixi de 18.000 euros.
2. INTERÈS LEGAL DEL DINER I INTERÈS DE DEMORA
>> Per l'exercici 2012 l'interès legal del diner és del 4%.
>> Per l'exercici 2012 l'interès de demora és del 5%.
3. ADREÇA ELECTRÒNICA HABILITADA
Des del 1/1/2011, les societats anònimes i limitades, entre d'altres, estan obligades a rebre per mitjans electrònics les comunicacions i notificacions que els efectuï la AEAT en les seves actuacions i procediments tributaris, duaners i altres.
Amb efectes des del 1/1/2012, els obligats tributaris que estiguin inclosos amb caràcter obligatori o voluntari en el sistema d'adreça electrònica habilitada, poden assenyalar un termini de 30 dies de cada any natural durant els quals la AEAT no podrà posar notificacions a la seva disposició en l'adreça electrònica habilitada.
|
|

Documentació en PDF
|